Samhällets fiende nr1:3

Ännu en vecka av skådespel är till ända. Karl förväntas fira med de knappt bemedlade, men han tänker slå på stort då han ryckt in några daler på spel. Han tar 25-litersdunken och knopar upp den med en talja till sitt läge där den får stöd av köksdörren. En nyfiken påtittare skulle gissa att handlaget tog sitt ursprung från Flottans drill. Likt en upplivad krokimodell öppnar Karl kranen och frotterar sina lemmar, sin torso, som inte bär ett spår av senare års kroppskult. Under det tunna strilandet hör man Nu grönskar det och tvålen, som sammansmält av små olikfärgade bitar funna på allmänna tvättinrättningar, gör ett makalöst arbete, golvet är grått av vattnet som försöker hitta ner i golvbrunnen.

 

För Karls inre syn passerar syndiga kvinnor i djupt urringade kläden, knubbiga ben som når upp under korta kjolar och en och annan riktigt frodig dam med runt vänligt ansikte. ”Ya está”, utropar vår hjälte och vrider om kranen, torkar köksdörren med sin handduk innan han tar hand om sig själv. Han når de nytvättade kalsongerna med tre kronor stämplade i ljumskhöjd, greppar ett glas nubbe samtidigt som han drar på sig de vita. Ingen tid ska spillas, ölen rinner ner i strupen då de svarta utsvängda åker på plats. Han tittar sig i den lilla rakspegeln på 4x6cm som sitter på vägen nedanför Marx’ framtidsblick. ”Nej, ingen rakning i dag heller”, lyder utropet. ”Man måste se naturlig ut, kvinnorna söker sig till Vildmannen”, blinkar han till sin spegelbild.

 

Ute på gatan står hans nyligen korpade Crescent, olåst, men ämnad bara sin nye ägare. Han ställer sig med vänster fot på vänster trampa, tar tre kraftiga steg och den flygande fartens barndomssignal ljuder: ”Ingen kan stoppa mig!” Kullerstenarna kämpar emot, men besegras och gränderna byts mot allfartsvägen. Horderna är i rörelse, taxibilar tutar förbi, skränande framtidsfrämlingar kickar lyktstolpar, de korta kjolarnas höftningar upphäver ord, kräver blickar. Karl känner sig hemma trots frackskörten. Han försöker sig på en tur på bakhjulet för några flicksnärtor, men ramen och hjulen försvinner framför honom och han blir stående på trottoaren bland häpna miner. ”Hej, vart ska damerna då”, är hans replik efter det förutspådda skramlet. Två brunetter undviker att ta ton, blondinen svarar: ”Vi ska till Harry’s, ska’ru me’?

 

En Karl Hird förnekar sig inte utan ger damen armen och under bortviftningar om det förlupna färdmedlet lämnar de denna del av staden för att leta sig mot köernas gata. Samtalet som förs är mer en monolog som tjejerna inte tackar nej till. ”Jo, mina damer, ni är döttrar till de fria kvinnorna på sjuttiotalet, inte bokstavligen, men väl andligen. Ni vågar nämligen svara en man av min karaktär och det är bara fria kvinnor som klarar det.” Omedvetet sträcker sig tjejerna på sig, de brunhåriga följer blondinens entusiasm och lyssnar nu okritiskt till denne erfarne man. ”På sjuttiotalet kunde man glida omkring helt utan planer och ständigt kantades ens vilsna väg av spännande stickspår. Än var det partaj med ett rockband här, än var det en inbjudan till en dionysisk orgie där. Alltid fanns det några som bjöd en och det utan baktankar. Det var inte som idag, när människor förväntas svara på festinbjudan tre veckor i förväg och det ska ligga ett motbud om fest på silverbrickan. Nej, nej, på den tiden stötte man ihop, lät inte stöten bli gruff, utan fann vänner för stunden som mycket väl kunde bli vänner för livet. Kraven skruvades inte åt, mina damer, festerna blev spontana och visst är de bästa festerna arvingar till häftiga infall? Försök att sprida denna visdom, låt er berusas av varandras närvaro, finn det spirituella i din nästa och fira det! Det är en fest värd att hålla... De där spritfesterna som begynner i revirstrider kan ju aldrig nå någon vart för det dumma supandet sprider ju inte energi till böljande diskussioner, n’est-ce pas?”

 

Detta ger ciderdrickarna något att tänka på, sammanfattar Karl stilla i sitt sinne. Inte för att Karl ser ner på dem för att de dricker cider. Hans myggjagare putsar vidare på ojämnheterna, ögonen spelar på de sköna tre som ackompanjerar hans vispningar med klicketi-klackande likt hästar som för fram en vagn med plank.

 

”Hörru, du får inte komma in, tror du det är pensionärsdans här, elle’?” Yttrandet tror man ska komma från någon full kösnubbe, istället är det vakten som överraskar. Karl låter sig inte modfällas. Han tar sitt största leende till hjälp och lägger handen på den stabbige, snaggade ynglingens arm: ”Hälsa herr Brutemort därinne, han som jag kallar Mats, att Karl Hird är här med tre vänner. Han inväntar mitt anländande.” Vaktkräket vacklar, styva nacken vrider hans huvud än hit än dit, innan han tar ett beslut. ”Välkommen, herr…”, ”Hird”, ”…Hird, passera förbi med era vänner, jag ska ordna er gratisentré.” Ett par korta ord med insläppstjejen senare välkomnas sällskapet till att, utan erläggande av garderobsavgift, hänga in sina brokiga kreationer. Karl funderar på senare års mode och undrar om inte den goda smaken återvänt. Den som plockar ut kläder efter eget sinne, nobbar det fasansfulla. Klassiker är ju alltid inne, bröstar han upp sig, men någon cylinderhatt har han inte funnit till pangpris, varför fracken får klara sig själv bland de vardagsklädda festprissarna. Ska nog gå bra, tänker Karl.

 

Karl finner sig allena. Tjejerna har sugits upp av pudersvampen eller blivit approcherade av yngre manligt sällskap. Nåväl, ett glas är ju också en spegel och med ännu ett i buken kan jag uppvisa lyssnarens bild, är orden som tänds och slocknar lagom för att inte glöda ur Karls mun. Vid baren är det två-för-en-trängsel, reklamen för de olika berusningarna förvirrar människor att ta fler drinkar. Karl vill dela sin ranson och anfaller en mörk donna i poppig t-shirt: ”Skulle du vilja dricka ett glas med mig?” Orden verkar i henne och svaret blir jakande. De finner inga stolar, inga bord, men väl en platå att använda som rumphållare. De första orden slirar kring identitet och sysselsättning. Karl begynner beprövat och nästan lika torrt som många andra före honom: ”Har du sovit på ett vattentorn någon natt?” Hennes ögonskrynkel pekar på att hon anser detta vara ett skämt, men mannen med den krokiga snoken varken ler eller skrattar. ”Nej, hurså?”, svarar hon och vår vän tar sats efter att ha blött strupen: ”Jag är en av de få som har nycklarna till stadens vattentorn. Det är en makalös himmel som tittar ner på en när man snarkar där”. Deras ögon möts, fyllda av något, gamla tiders, romantik för en stund, varpå hon öppnar munnen: ”Det vore spännande, får min flickvän följa med?” Karl suckar inte, lider inte, tänker inte ens tanken på att få dem båda två. ”Ja, det vore trevligt med ännu mer sällskap.” Bakom hans numera vänliga ögon (perioden är positiv för han har ju lurat till sig pengar tidigare under dagen, människor har givit honom uppmärksamhet och sett honom som en like trots att han växt upp i en värld utan digitala åkommor) plottas bilden upp av famntag med denna runda kvinna, men han lägger den i en mapp för drömmar och återkommer till saken: ”Vi tar såklart en taxi när ni finner lämpligt, ska bara spela till mig lite dinero. Ryck mig från bordet sen.” Han kysser henne på kinden och känner ett bloss under skjortan, tar emot hennes leende och finner den snåriga stigen till spelbordet armbågsrik och skvimpande farlig, men som den man av sjögång han är, finner han sig utan missöden. De röda dropparna är säkra och pengarna växlas till plast.

 

Le croupier ger honom två platser. Männen runt bordet är redan rödögda och i det närmaste räkneblinda. Det verkar vara traditionen som driver med dem, benen ska gå till bordet ”för en gång av fem vinner jag mig mer sprit att satsa på min lycka”. ”Lyckan kanske finns i vatten”, riktar Karl mot den närmaste figuren som härstammar från gränslandet mellan ”ok att dricka mycket” och ”snart borde man sluta och skaffa familj”.  Han tippar att killen är bland dem som kommer välta över gränsen, fortsätta att kröka hejdlöst, lösa upp sina familjeplaner och inte hitta energi till kärlek. Var inte så jävla svart, tänker Karl. Hans uttalande om vatten och lycka får inget svar. Han satsar en gång till, tittar på killarnas försvinnande marker och kasserar in sin vinst, tar sin plasthög och går till baren, löser in dem. Han ber om en vatten, tar ett par klunkar och låter glaset bli handens utväxt när han spatserar ut på golvet. Den blonda tjejen, som han eskorterat in på stället, knackar honom på ryggen. De skriker lite till varandra i all vänlighet och hon följer honom över golvet till platån.

 

Blondinen öppnar hans hjärta igen med ord som hon inte vill säga till andra: ”Jag har pratat med ett par typer här ikväll, det enda de vill är att ta sig in under klänningen. Ingen har sagt något vettigt förutom du och enligt veckotidningarna är du en ful gubbe. Jag har inte sett dig så och jag ser dig inte så nu. Du är en människa för mig, inte bara ett ansikte.” Hon ger honom en puss på kinden och tar hans hand. ”Jag har lovat ett lesbiskt par att ta dem upp i vattentornet för att ligga på cisterntaket och njuta stjärnhimlen – vill du följa med?”. Orden når fram och en nick och ett leende avklarar saken.

 

De fyra har funnit varandra, en taxi kallas fram och chauffören blinkar fördomsfullt mot Karl när de kliver in i bilen. ”Om du skulle vilja vara vänlig och ta dina snuskiga tankar på en resa utanför denna bil och skaffa oss till vattentornet”, säger Karl med en stämma fylld av pondus,  vilken får chauffören att sjunka ihop. ”Nå, taxametern tickar.” Volvon spritter iväg och tjejernas munterhet blandas med reklamradioskrammel som Karl klickar bort till förmån för P2 och Tjajkovskij. ”Jag förstår dig”, riktar han mot föraren, ”i din sits kanske jag hade tänkt samma sak. Vi är slavar under fördomar spridna genom litteratur och film och det är klart att jag tjusas av dessa damers kvinnlighet, men ibland är sedlighet medmänsklighetens största triumf och på vilka hästar höga skulle inte jag sitta om jag trodde mig ha chans på dessa gudinnor?” Karl skriver litteratur med tungan och spelar igen, sjunger viktorian denna gång, men den tänkta vinsten begränsar han till kramar, möjligen kyssar. 
 

Plåtdörren smäller igen bakom dem. De traskar uppför den greppmönstrade ståltrappan. Bullret är ansträngande, men de skiftar fokus när de kommer till en dörr som Karl öppnar. Han rycker ut en plastsäck och ber den blonda greppa en annan. De tar ytterligare några avsatser innan de stiger ut. ”Ta det försiktigt uppför lejdaren, tänk på att ni har en skyddande bur omkring, det är bara att ta steg efter steg, så kommer vi upp.” Karl tar täten, boxar madrassen framför sig, är snart vid kanten av cisternen. De övriga följer efter och väl uppe håller de svindeln på avstånd genom att blicka mot mitten av den stora rundeln. När Karl har hämtat påsen med filtarna fångar hans ögon madrassen, det hånglande paret och vid deras sida den blonda som blickar upp mot det mörkblå himlavalvet. Han ger dem filtar och sätter sig bredvid sin nyfunna vän. ”De verkar kära”, säger den blonda och tar hans hand, varpå han lägger sig bredvid henne. De prövar sina kunskaper i stjärnkonstellationer.

 

Parets käkar har tröttnat, men Karl vill ha svar på några frågor: ”Hur kommer det sig att ni är tillsammans -är killar inte något alternativ?” Den mörka tjejen öppnar munnen: ”Killar lyssnar inte, de tror att allt rör sig kring deras kukar och sex. De har gått på mediahypen om fri sex och fri dumhet – för övrigt är de inte mjuka nog.” Hennes rödhåriga partner nickar. ”Och jag då? Lyssnar inte jag?”, blir den ende mannens replik. ”Du kanske är undantaget.” Karl analyserar inte detta uttalande vidare. Han tar det som en komplimang. För en gångs skull är han hemma i situationen, med människorna, utan masker och självbedrägeri. Ett par fingrar smeker hans skäggiga kind och en kyss verkar inte långt borta.


Ohämmad lycka

Ytterligare en urkukning skedde igår. Det gick inte att läsa min sida från kl17. Mina fingrar blev rastlösa och fick sysselsätta sig med hantlar och matlagning istället. Irrelevant och onyttigt när de egentligen önskade balansera över knappar, dansa ordbalett...

Men maten blev god, och träning gick väl,

i avighet, amen.

Nu fungerar min blogg och rubriken skvallrar om min barnsliga och ohämmade lycka!
Orka gärna Samhällets fiende nr1 och 1:2, de ger mersmak ifall man ger sig tid att läsa.

Samhällets fiende nr1:2

Det har gått två månader sedan månadsslut. Nya månaden har kramat Karl med barmen mot hans ansikte. Han har halkat ner till varuhuset och fått tag på tvål, en flaska mjällschampo och en ny raktvål. Hans uppblick har fått en annan glans. Karl har kommit in i sin skådespelarfas och fyller dagarna med besök på bankers fondavdelningar, försäkringskontor och ibland stegar han myndigt in till polismyndighetens närmaste station och anmäler till exempel sin bil stulen: ”Den stod utanför min villa på Djursholm.” Karl har vid dessa tillfällen på sig en mörkblå clubblazer i impeckabelt skick med vidhängande röd scarf kring halsen.

 

Ännu en scen från denne eroderade klippa till människa. Karl går in på Länsstyrelsen, talar med någon byråkrat på tillståndsavdelningen för rusdrycker och börjar fylla i ett formulär. Man kan tro att formuläret ska ge honom tillstånd att vara berusad i tunneln vid parken, men icke! Karl slår på stort – han ska öppna restaurang med fullständiga rättigheter och det i grannens hus. Han skriver ner grannens personuppgifter, upphittade i dennes soptunna och därpå inlärda, visar upp en verksamhetsbeskrivning och talar sig het för att Gösta E Svensson, som han kallar sig, självklart har innehaft tillstånd för andra verksamheter, bland andra Pizzeria El Culo i Forshaga, Värmland. Karls väldiga näsa spänns som en mast mot drömmens himmel. Han vill verkligen lura på den sura grannen med anal trängsel en alldeles egen restaurang.

 

Karls tryggaste bevisning tas fram ur minnets arkiv, där en gammal pärm intygar om det förvärvsarbete han innehade för drygt tio år sedan, det på Halta Lottas krog som diskare. Fanns det inte något som hette krögarlicens? Jo, alla småmynt som skramlar under den respektabla ytan, i fickan, satsar han på detta. Jag har krögarlicens, säger Karl med en pondus som hämtat från en banks styrelsemöte eller från ett bakre rum i en drakens håla i New York, där kostymerna inte behöver bankdrygtörens axelvaddar. Tjänstemannen ser på Karl som om han har en ministertitel imprimerad över det beslöjade och intet avslöjande anletet. Såklart, formar den lille brunklädde, såklart att ni får ett tillfälligt tillstånd tills dess vi prövat era uppgifter och er lokals duglighet. Karl visar ett djävulskt leende, som upphissat på kinderna på en ljugande minister, vilket späder på tjänstemannens känsla av att ha handhaft saken riktigt. Ur Karls leende lanseras nu ett par tack och sedan han fått pappret med signatur och stämpel tar han bestämda steg mot hissen. Ur densamma kommer han med ett par skutt. Genom hans hjärnas veck vindlar planer om plakat, karaffer och enklaste mat.

 

Han träder in på ett modernt tryckeri, tar fram ett foto som ska förstoras och tryckas med texten: ”Grand Opening – Restaurant Deux Tables. Smårätter, stämning, rättigheter.”

 

Karl vet att Gösta ska resa för att besöka sina barn om ett par dagar och satsar således allt på att fixa en kopia av husnyckeln. Alla svenskar har ett ställe för extranyckeln, var är Göstas? Vår vän gömmer sig i den väldoftande syrénbersån med utsikt över port och garage. Husets ägare kommer ut, låser dörren och tar vägen om garagesidan. Karl ser inte vad han gör. Den ovetande restaurangägaren kommer fram och lämnar ägorna. Karl hastar runt hörnet och finner en kompost, en brädtrave och ett gäng gatsten invid väggen. Ett intensivt letande börjar. Komposten avförs, under de översta bräderna finner han inget, inte heller bland anarkisternas uttrycksmedel. Han tittar upp och får syn på ett getingbo som hänger under den utstickande delen av taket. Aha, gubben är smart, tänker Karl och tar ett steg upp på virkeshögen. Bakom getingarnas surranden hittar han vad han kommit för.

 Ett par dagar går. Karl är i sitt skapande esse. Damejeanner ställs i högläge. Oliver lindas i bacon. Sill späckas med Västerbottenost och den liter Rävgift Special som återstår färgas sädesgul. Premiären tar sin början. Områdets bottenskikt kommer inramlandes som en åt alla håll dragandes färgpalett. Några ur stadens ytskikt tar också plats och blandar ut WCT-overaller med svarta kostymer, oönskat fransiga klänningar samsas med designerfransade kreationer, bildar en röra som på något sätt tycks fungera i harmoni

Insomningstext+blogg-guide

Det är dags igen. Att skriva något förbannat långt som bara de riktigt vana, inspirerade läsarna kan tåla att läsa. Något som inte är för veklingar!

Men läs gärna Samhällets fiende nr1 före Samhällets fiende nr1:2. Kanske dyker S F nr1:3 också upp.

För de som inte orkar läsa det välskrivna, kan det roliga, det med igenkänningsfaktor hög vara något. Gå till texterna: Dildo, Knarkdeal, Bakissex med flera.

En personlig favorit är Vapenplutonium, en vrickad text.

Eftersom jag inte är lite självupptagen kommer ett citat från mig själv som pastor i Kärlekskyrkan:
"Vi är de blygas raffset", vilket myntades i samband med Möllefesten i Malmö år 2000 eller kanske2001,   tror kanske det var det senare. Vi kom med på KvP:s mittuppslag, vet inte om det går att söka i deras webbupplaga och finna sådana spirituella mittuppslag. Gör gärna ett försök.


Knarkdeal

Satt på tåget för ett tag sedan. En långhårig kille, finnig som fan, ganska ung men redan i alkismundering, det vill säga WCT-overall, snackade högljutt i mobilen. Det här är vad jag snappade upp:

"Alltså, vad är det för kemikalier det handlar om? Intresse och efterfrågan kan snabbt uppkomma om det handlar om rätt grejer. Det ska vara schysst kvalitet asso. Labbet får inte vara av låg standard. Det blir så trist upplevelse med verktygen då. Kanylen... skjuts in i venen, sen O D. Inte min grej riktigt det där med överdoser. Polisen börjar dyka upp vid märkliga tider på dygnet, ja, trakassera en. Sen är det ju det där med att det finns en risk att koola. Att slänga in handduken för taskigt tjack, det är ju inte vad jag längtar efter, precis.

Nä, så om ditt kemikalieföretag säljer rena grejor, bra upplevelser. Då är jag intresserad!"

I slutet av samtalet var det något som hände. Killen blev tyst en stund och fortsatte sedan:

"Vadå AKZO Nobel, tror ni att ni får nåt jävla nobelpris i kemi bara för att slänga ihop rätt formel till lite smack, va? Men det är klart, om ni skulle få nobelpriset kunde ni ju höja priserna, men då skulle ju inte jag ha råd. Nä, hör av er när ni vet mer om grejerna. Peace."

Han slog ihop mobilen med ett klick. Tittade upp, såg sig runt, registrerade de nervösa blickarna.
"Tror ni jag får rollen", frågade han publiken med ett leende.


Abstinens

Att inte få uttrycka sig, inte få sända i väg sina mer eller mindre välmåttade inlägg, gav mig igår stor abstinens. I desperationen startade jag en ny blogg på blogspot.com bara för att kunna skriva vidare. Tyvärr var den inget vidare. Uppläggningen på bloggen, alltså. Mina fantasier och drömmar, önskningar och böner, hade hjälpt tills idag. Blogg.se, hjärtat av min tillvaro - patetisk, men ändå en tillvaro - har åter börjat pulsera av nytt liv. Vet inte i vilket Emergency Room återupplivningsförsöken gjordes, vad som defibrillerades, men sanningen är den att vi bloggknarkare nu kan fortsätta vår aktion, det finns liv igen!

Skolbarn brukar få ordinerat en viss datatid per dag. Det är nog dags att göra det för mig med, att reglera knapprandet. Problemet är bara att det inte finns något lås på min dator och ingen maktinstans existerar som kan införa sanktioner vid överträdelser. Möjligtvis kan jag fråga min flickvän om hon vill ha makten över mig - att jag isåfall lämnar över makten frivilligt i hennes händer. Hon kan säkert mäta ut något kännbart straff ifall jag inte lyder, till exempel att mina pengar ska stödja hela hennes shoppande eller starta en sexstrejk som stoppar upp mitt libido. Hmm... vill jag verkligen överhända så mycket makt?

Bäst jag spelar tärning om det.

Samhällets fiende nr1

En man under namn Karl Hird förväntas leta upp moralens kärna när den inte ger sig till känna. Men han älskar inte människan, har inga tårar att torka upp, han överlever, inget annat. Hans önskan är dock att hitta en moral att följa. Han vill undvika vissa handlingar och tror att det i någon del av världen finns en öppen katekes i någon oskriven form att rådslå.

 

En dag som denna kommer inte orden dansande, tänker Karl och tar istället himlens gråa tråk till förevändning för att ställa sig i en gångtunnel och vänta på offer. Vadå för offer? Jo, någon han spontant kan snacka ihjäl eller kanske sno på cykeln. Vidrig skapelse denne Karl, men man kan ändå inte underlåta att följa hans staplande steg ur bakfyllans havererade boning.

 

På huvudet har han som alltid en brun trettitalshatt som har använts till askkopp, penningsamlare et cetera. Låter man hans negativa ansiktsbild krypa fram kan man, mot sin vilja skönja, ett skäggigt och smutsfinnigt ansikte prytt av en väldig skåpskrok, på den ett par grovbågade lunetter. Under den snoriga trutar en sårig herpesmun ut och som om det inte var nog har han bitit sig harmynt. Lämnar vi den osynliga hakan halkar vi fritt genom historielösheten och utför det väldiga äpplet som Adam satte i halsen, vilket tvingade honom till hundraårig sömn efter att ha delat med sig till Törnrosa på Via Dolorosa. Sedan är det bara svart. Kostymen som öppnar till den svarta skjortan är lika svart som rocken, vilken är i färd med att fladdra ut i vinden utanför dörren, som plåstrats på det lilla skeva statarruckel Karl lånar av en dam som han vet är död. Detta är dock ett ärende som inte myndigheterna har reglerat.

 

Viskande tar han sig ner för den kullerskumpiga gatstumpen till Systembolaget på hörnet. Han stannar till, lyfter på hatten och visar sig belevad för en distingerad herre i mörkblå rock. Mannen som har avklarat sitt fredagsärende känner den gröna påsen försvinna ur sin hand och en svartryggad fylleapa hoppar krängigt nerför Tvärgatan. Utan ansats till vilja att följa efter, tar den bemedlade mannen med den blå rocken ett par suckande tramp in i butiken igen och låter undslippa: ”Ja, må spriten omsättas i konst”.

 

Karl får ett av sina få leenden att krama läpparna. Styrkt i sin visdom att den snabbe har all rätt slår han sig ner på trottoarkanten i parktunneln och rycker upp sin tull. Bytet är en hela VSOP och hans tunga smackar länge och nöjt mot gommen. Innan den äkta korken får pluppa av är vår vän tvungen att förbereda sitt första anförande för dagen, eftersom en rullatorstödd silverskalle knastrar fram över det grova vintergruset och in i tunneln, på väg att skymma solens skänk för honom. ”Kära gamla fåfängliga skrälle, kan du vara så rädd att du får lite fart härigenom och upphör att vara en störande flugskit för mina ögon!” Och efter ytterligare några skrapor kommer Elsa, 88, fram och föser på bromsen, sätter rumpan mot galondynan och ber Karl att tala lite högre, vilket han inte gör. Karl räcker istället över flaskan, damen tar en hals och låter ett vällustigt AH klinga fram. Karl får även en puss.


Kylskåpstom

Kylskåpstom afton, el vacío, tomrummet har inträtt. Ett huvud fullt av ingenting har jag nu... men hoppas att min långa Barcelona-berättelse fångar någons intresse och att det blev något värt att läsa trots den urblåsta skallen. En stor eloge till alla som orkar med att läsa mina långa berättelser - ni borde få läsmedalj eller något. Å andra sidan finns det ju de som orkar läsa romaner, så de där medaljerna skulle delas ut för ofta och alltså inte värderas speciellt högt.

Återkommer med en berättelse om lyxhotellet och andra betraktelser...

God Natt och se till att sova lite nu!

Barcelona - Epic!

Jag har levt några sjuka BCN-stunder. Eller fler än så. Tänker speciellt på en gång när vi skulle gå på en Oasis-konsert. Fråga mig inte varför, men nu var det Oasis. Vi tog med oss vin, Cava, mer vin och en stor picknick-korg , hade tänkt sitta utanför och lyssna. Nu visade det sig att konserten skulle spelas inomhus och att vi inte skulle kunna höra nåt. Fan, tyckte vi. Tre minuter senare tyckte vi det var en vinst.

Under vissa pauser för dramaimprovisationer och några steg i helt fel riktning, knallade vi upp mot Tibidabos bergbanestation runt midnatt. Det var mörkt som fan i medelhavsnatten och ett rejält motlut. Råkade väcka en luffare när vi var på väg upp mot bergbanans spår. Han sade att det var farligt att fortsätta ända upp för berget. Vi tog några reflekterande klunkar och tyckte att rädslan och faran kunde vi negligera. Upp på spåret tog vi oss till fots, för bergbanan hade slutat gå, vilket både var surt och sött. Äventyret blev lite mer av ett äventyr med en äkta bergsbestigning.

Snart hörde vi skall från hundar. Blodet rusade runt och vi skrämde varandra mer än vad hundarna kunde åstadkomma. Fast den där gamla b-skräckisen Rabies gjorde sig påmind hos mig. Inget jag ville skylta med. Självrespekt är viktigt. Att skallra med knäna mot varandra ger en kanske inte den bästa av självbilder, även om den är sann. Fegis.

Vila. Efter någon flaska och lite serrano-skinka steg vi upp på spåret igen för att snart höra ljudet av något vilt. Ett vildsvin, gissade vi. Försökte klättra över stängslet som var vårt fängelse utefter spåret. En av tjejerna kom över. Då säger Fredrik: Vi är ju på den säkra sidan, vildsvinet kommer ju inte in här! Ett ögonblicks tystnad följt av Susannes hastiga återklättring över stängslet. Ytterligare en gång hade vi skrämt upp varann. Ljudet från vildsvinet kunde vi höra länge, men tack vare Fredriks ord kändes det inte skrämmande längre. Istället för att vara skraja gav vi oss in på att dricka mer, stanna för att röka, blicka ner över den glittrande staden under oss, för långt upp hade vi nått. Sista biten upp åtföljdes av hundskall återigen, samt en viss ömhet i benen.

Väl uppe kunde vi välja på 1. att gå ner igen 2. att hoppa tio meter ner på en väg eller 3. klättra in på den stängda nöjesparken. Vi valde det självklara. Fredrik lade av en brakare samtidigt som han hjälpte en av tjejerna (som han inte kände speciellt väl) över stängslet och häcken. Jag trodde att det var hon som gasade på honom när hon skulle häva sig över, vilket gjorde mig fullständigt oduglig som klättrare, för jag skrattade som om det var det roligaste sedan Eddie Murphy verkligen verkade kul.

Under pariserhjul, förbi karuseller, vandrade vi fram som upptäcksresande. Månen och den sparsamma belysningen tecknade ett surrealistiskt landskap, ett landskap av små gnomer och andra sagofigurer, samt upprymda bergsbestigare.

Vad ska man göra i en stängd nöjespark? Inte mycket mer än att dricka vatten på toaletterna som låg i de enda byggnaderna som var olåsta. Därefter undrade vi hur vi skulle ta oss därifrån. Hm. Sex meter höga stenmurar med glasbitar högst upp. Varför ens sätta glas däruppe när murarna är så höga? Kanske för att hindra törstiga bergsbestigare, som kommer från andra hållet, från att dricka vatten och gå på dass? Enda utvägen var att gå igenom revolverspärren, men då förbi vaktkuren. Ok, tänkte vi, tar vi oss snabbt därigenom kanske de inte hinner se oss. Bra idé, eftersom vaktkuren låg fyra meter från revolvergrinden.

Vi sprang i den ordning vi bestämt i förväg, för att det skulle gå snabbt. Väl igenom satte vi oss kvickt på den magnifika kyrkans trappa. Om du kommer till Barcelona kan du se den här kyrkan med stranden i ryggen om du blickar uppåt bergen. Den står på den högsta punkt man ser nerifrån stan och har ett rejält kors i toppen. Logiskt, va? Nåväl, vi hade alltså satt oss ner och märkte snart en febril aktivitet i vaktkuren. Vakterna hade efter viss fördröjning ryckts ifrån fotbollen på TV. Vi tar fram picknicken, sade någon. Låtsas som om inget har hänt. Detta att låtsa som om ingenting har hänt heter på spanska, lägligt nog, hacerse el sueco - att göra svensken. Kanske kommer uttrycket från någon som tidigare gjort samma räd upp till Tibidabos topp? Vi gjorde alltså svensken, drack och fyllde en melon med en flaska Cava, när vakterna kom. V i låtsas att vi är italienare, sade Susanne som om hon blivit träffad av snilleblixten.

Vad fan gör ni här! Här får ni inte vara! Ni kan tänka er vilka uttryck som användes och med vilken styrka. Susanne skötte snacket. Vi förstår inte, bröt hon på en låtsas-italienska. Vi komma ifrån Italien, inte förstå. För er som inte vet är italienskan och spanskan närbesläktade. En riktig italienare borde förstå det som inte vi låtsades förstå. Vakterna blev ännu mer vansinniga, men då vi bara svarade: inte förstå, inte förstå, hade de inte annat att göra än att svära och åter svära. Samt att gå därifrån.

Vi drack vårt vin, men det började ta slut. Vi åt den Cavaindränkta melonen och kände oss Top of the World. Susanne glömde snart bort att hon inte kunde spanska, det kan ju hända när man dricker. Hon kom i språk med vakterna och hennes blonda hår och blåa ögon, samt att hon var sueca talade för henne. Snart snackade de fotboll, jämförde Real och FC Barcelona. Tror att Susanne låtsades hålla på FCB. Efter en tids charmande från Susannes sida, gick vakten in och tog en boll, ett pris i ett av stånden, och kom ut med den till oss. Det var Tweeky the Bird på den och alla började lira. Vakterna också. Jag visste inte att den ene spelat för FC Barca, men det märktes snart. Vi spelade länge, ingen höll tiden, och hade det så roligt man kan ha det om man lirar med en riktig lirare. Det vi inte kunde teknikskt vällde över i entusiasm. Deras blå uniformer uppvisade efter ett tag riktiga lökringar med alla tillbehör. 

När vi var utpumpade frågade de oss om vi ville ha något. Vadå, undrade vi? Cigarretter, öl, dricka, blev svaret. Vi tog gärna emot stora bägare med cola som de hämtade från en av restaurangerna vid vändplatsen där vi spelade. Vi ingick en kort vit period av våra liv.

Där stod vi alltså med ett par vakter som vänner. En av dem en före detta Barca-spelare. De sade till oss att vi aldrig mer skulle ta spåret upp för de brukar slå ner dem som kommer den vägen med sina batonger... det kunde ju vara så att vi skulle råka på några andra vakter som inte var lika gästvänliga. Leendet som kom härefter var ett som tydde på att de slagit ner folk på spåret. Märkligt det där med att ha våldsverkare som vänner.

Vi började bli lite trötta, men framförallt sugna på att se solen gå upp ur havet, så vi bad dem skicka efter en taxi till oss. De gjorde det och vi tackade dem som vi aldrig tackat någon förr. Taxin kom och vi tog trippen ner till Las Ramblas, som halvvägsstopp, för soluppgången kunde nämligen inte vara utan ett par öl...

Hårbortfall p g a fotboll?

Ja, det var något som hände efter ligacupfinalen mellan Arsenal och Chelsea. Möjligtvis hade det med resultatet att göra, något som fick mig att vilja slita mitt hår. Kanske var det resultatet som hånade de briljanta, pigga och orädda ynglingarna i The Gunners som fick mig att vilja bli av med håret, att sälla mig till de snaggade huliganernas skara.

Men jag håller ju inte ens på Arsenal? Nej, men när ett resultat är orätt kan reaktionen bli stark. Jag tog trimmern och skalperade av mig mitt långa hår, som föll på köksgolvet. Jag började med att raka ren skulten och bli munklik. Jag ställde mig framför spegeln. Min flickvän kom in från plasket i denna stund.

Hennes reaktion var ännu starkare än min för orätta resultat. Ramaskri, hot om våld, ja, en början till huliganism från hennes sida - hon gav sig på mig och försökte limma tillbaka de tjocka testarna... nej, hon rev och slet i mitt hår, tävlade med trimmern, så förbannad var hon. Vänta nu, låter det troligt om hon nu ville ha kvar mitt långa hår?

Nej, inget av dessa möjliga scenarier ägde rum. Hon fällde bara en tår för mitt fina hår, som jag fortsatte låta falla, gillade läget och lagade mig en formidabel Carbonara. Vet inte om det italienska inslaget var en hyllning till Inter för deras vinst mot Cattania?

Förstklassigt

Varför ska man alltid sova i samma, visserligen sköna, men ändå vanliga säng, tänkte jag och min flickvän och bokade in oss på ett femstjärnigt hotell i Köpenhamn. Vi vet inte nu om sängen där är skön eller om det finns något mer intressant  i den danska huvudstaden att göra än vad det finns hemma, men en sak vet vi... att vi kommer undra imorgon var vi vaknat och senare begrunda om det var värt 1640 spänn.

Må gott denna lördagkväll, alla!

La baguette magique

När man flyttar till ett annat land bär man med sig sin egen kultur, sina fördomar och förhoppningsvis en önskan om att lära sig något om det nya landet. Jag begav mig till Frankrike för att lära mig äta grodlår och dricka vin, men mest för att bli bra på franska. Eller var det för att bli bra på att dricka vin?

Innan jag reste var jag tvungen att ringa min hyresvärd i Annecy för att han skulle kunna plocka upp mig då jag anlände. Jag hade aldrig talat franska med en fransman, inte ens med en fransyska, varför min kropp var spänd, och ännu spändare handen vari en lapp skakade, en lapp som innehöll dessa ord på franska:

Goddag, herr Savin. Jag kommer med bussen från Génève på söndag klockan 1145, hoppas att ni kan hämta mig då, herrn.  Jag har så fruktansvärt ont i halsen, kan inte prata mer. Vi ses på söndag, herr Savin.

Jag slog 0033 och så vidare, hjärtat närmast exploderande för varje bultning. Monsieur Savin svarade och jag läste min harang snabbt, kände inte efter, lyssnade knappt. Det blev tyst i luren, sen började dock le Monsieur tala och det snabbt. Jag lade in några oui och några non efter vad jag kände att hans tonfall bjöd. Turen visade sig dock vara på min kant när jag hörde honom repetera det jag tidigare sagt om 1145 på söndag och så: A dimanche, alors! Jag besvarade hans hälsning och tänkte att det kanske inte märkts att jag inte pluggat franska på sex år.

Jag satt på bussen mellan Génève och Annecy med en fransk parlör och en verblista jag fått av  min flickvän  i handen, bredvid mig en klumpig ordbok. Rabblandet av de vanligaste verben och hjälpverben kändes meditativt, nästan som om jag satt där med ett radband och kommunicerade med den Salige. Varför kände jag så? Kanske för att jag var på väg in i ett katolskt land för att leva där under ett år. Sånt smittar. Jag repeterade mina färdiga meningar, inte helt olika de från telefonsamtalet:

Goddag, herr Savin. Tusen tack för att ni kommer för att hämta mig. Jag har väldigt ont i halsen, kan inte prata mer.

Monsieur Savin stod där ölmagad med ett plakat med mitt namn. Jag gick fram till honom med packningen tungt hängande på ryggen, en gitarr i näven och en bag i andra. Vi hälsade på varandra och han hjälpte mig med packningen. När vi satt i bilen på väg i trafiken gick jag vidare i mina meningar. Hade bara en kvar att säga. Att jag hade ont i halsen och önskade vara tyst. Det gick inte som jag tänkt mig. Fransmannen sade bara att vi kunde åka förbi ett apotek varpå han fortsatte kvickt med att fråga ut mig om allt möjligt. Jag svarade på det jag kunde, stakade mig, fick hjälp på traven, blev medveten om vilket universum hjärnan är och att ibland har man förmågan att ta sig till rätt plats därinne och det med överljushastighet. Ibland färdas man dock mot och i de svarta hålen, vilket jag gjorde just då.

Vi avverkade staden, smekte berget i en väldoserad krök och framför oss tornade Alperna upp sig över Annecy-sjön. Monsieur Savin såg säkert inte skönheten, men jag bara gapade. Det var länge sedan jag hade varit i Alperna, närmare bestämt femton år och mina ögon vågade inte blinka. Vi kom till Route d'Albertville 1096, mitt nya hem, le Monsieur hjälpte mig ut med packningen och in med den i min studio.

Voilá, avec la baguette magique tout marche, sade han.
Non, j'ai pas faim, svarade jag, med vilket jag ville visa att jag inte var hungrig och syftade på baguetten han talat om. Han såg först förvånad ut och sen skrattade han och förklarade att la baguette magique var något som les magiciens använder och viftade med ett låtsat spö i handen. Aha, tänkte jag, den magiska baguetten hade inget att göra med mat eller något snuskigt... det var bara ett vanligt trollspö!


Senare skulle Monsieur Savin visa mig alla studions finesser och vad jag kommer ihåg mest av allt, förutom att jag var rädd för gasen och gasspisen, var hur han instruerade mig i bruket av en kassettbandspelare från 1980-talet. Innan han pekat på lite allt möjligt i lägenheten hade jag frågat ifall han kunde engelska. Han sade yes och gjorde en gest som betydde comme ci comme ca  och därför slog det mig, när han kom till det dråpliga att visa mig hur en bandare fungerar, att hans viftande med händerna, tryckande på allsköns knappar, berodde på att han inte förstod vad play betydde. Han hanterade kassettbandspelaren som en trollkarl som vill visa på något eller likt en förevisande rivjärnsförsäljare på en marknad, men utan att någonsin få igång maskinen. Den fungerar inte, sade han. Då visade jag honom play-funktionen.

Voilà, avec la baguette magique, sade jag och log mot honom. Han tittade på mig. Jag undrade om jag kanske inte skulle visat Bror Duktig-fasoner, men så log han tillbaka och sade något om att man alltid ska ha med sig trollspöt.

Vin vinner alltmer

Ja, ni har ju varit där själva. Fredagkväll, kyla, uttråkad stämning, första ölburken får punka och polaren börjar lufta sina idéer om ingenting. De gyllene bubblorna försöker rycka ens kropp ur det gyllene snittet... kanske inte just de här, men alla de ackumulerade. Det är då frälsningen inträder. En Chateauneuf du Pape eller en Saint Émilion Grand Cru visar sig som av en slump och vännerna blir som galna... De som känner vinets verkliga klass och effekt förstås, inte de andra - de fortsätter sina grottmänskliga ritualer och pratar inlägg,  Man United, onani med hörnflaggor et cetera

Att bli full på dyra grejer är något annat.

Och framförallt... att kyssas med rödtjut över tungan kickar upp dörrar till det förbjudna. Och är njutningsfullt i sig.

Så med det gyllene snittet intakt önskar jag er God Natt!

Hiphopen är död

Råkade mig in i vardagsrummet för lite påfyllning. TV:n står på. En hiphopare står framför en bil, släpper en massa sedlar omkring sig, kanske kastar dem på en av tjejerna som juckar febrilt framför den breda plattityden till bil. Han rappar på om pengar, ho's och hur tuff han är. Käften är full av guldtänder som i sin tur är fulla av gnistrande ädelstenar.

Jag ska alltså vilja bli som den här killen. Well.

Kolla in Chris Isaacs gamla video till låten Wicked Game, jämför med vilken hiphopdrypa som helst.
Vad tycker du sen? Vad är vackert? Vad är sensuellt? Var skulle du helst vara?

Jag i Helene Christensens armar... ok, hon är inhyrd för jobbet i videon, men ok, skulle stå ut med det. Även om hon nu är femton år äldre än när det begav sig.

Kommer inte att kasta dollarsedlar på kvinnor, sätta in guld och diamanter i käften - trillar gaddarna ut så... då får man se ut som en ishockeyspelare. Ska jag stå framför en bil är det jag som juckar och då framför en FIAT 127 eller liknande (googla).

Hiphopen kan jag gilla, musiken... men helst får den spelas på radio så jag slipper se den monotona upprepningen av videoteman. De tror sig vara cutting edge, men befinner sig så djupt i mittfåran att de inte kan se upp åt något håll för att se en annan farbar väg.

Hiphopen är död, i videoform. Leve beats och rap!

Hickande kärlek?

Mina drömmar hade fört mig till morgonens landskap, där varken ljus eller mörker vågat ta kommandot. Scenerna som spelades upp inom mig var bekanta, de var tagna ur samma dröm som återkommit varje natt på senaste tiden. Jag sitter där på en stol och någon säger: det är någon som tänker på dig. Jag undrar vem men även varför denna person säger detta till mig. Personen repeterar, ja, förklarar: när man hickar så tänker någon på en, om du tänker tillbaka på rätt person upphör du att hicka. Jag prövar ett par olika människor. Det är som vanligt, här lär jag mig inget av att jag drömt samma sak förut - ingen av dessa människor passar in. Då är det något som flyger förbi, något som rör vid mig. Medvetandets hand rufsar mig i håret och jag förstår plötsligt inte att jag kunde ha tänkt på andra! Det är ju hon! Det är ju den magiska kvinnan från kylans och mörkrets land som har tänkt på mig! Hon har tänkt på mig för att hålla sig varm.


Sökare

En havsvik gömd för många, kittlingen av strandråg mot mina brunbrända ben.

Några steg ner för en brant stentrappa som knappt syns, liknar berget
omkring, och jag är där! I fred kan jag ta av mig mina kläder och stega ut i
havet. Sten överallt, men idag har jag lärt mig läxan och tagit på mig
strandtofflorna. Inga havstulpaner ska få skära mig mer. En sällsam frid
infinner sig i mitt sinne, även om jag varken har mat eller dryck och
klockan redan nått elva. Jag myser av att ha funnit en ny skärva av den
mosaiska världen. Ibland vill man inte titta åt bilderna skärvorna ger, man
är mitt uppe i sina egna tankar eller i samtal med människor. Att finna
skönheten är inte enkelt. Man måste vara redo, i frid.

Denna morgon fick jag vara först ner för denna trappa och ensamheten här prisar jag högt.
Det är naturens tystnad som infinner sig, den som är en musik för sig, som inte
stör. Endast vågornas mediterande sävlighet i omfamning av stenkroppen och
de släta stenarnas strand. Jag har nu vant mig och blivit fäst vid ensamheten,
även om jag delar den itu viljemässigt om någon önskar kontakt.

Katharsis på låtsas
en lek med det undfallande varandet
mönster av glömska
som repar medvetandet
"vi väntar på dig"
överskridande röster
men av mörkret inte en glimt
skuggriket fullt
jag existerar

Hes musik

Mina fingrar kliar, önskar beröra
strängarna,
vill bända fram tonerna som gömmer sig i höstmörkret
leta sig in i drömmarnas förlossningssal
där klang och melodi fötts, fått fötter och sprungit bort
före morgonen
min röst är disets heshet
ur korpens näbb
vill stjäla de glimmande instrumentens höga toner,
men har bara roffat de spruckna

snart slingrar musiken vår väg, tröttnar på att vara på flykt

Babel

Har funderat ytterligare på filmen Babel. Brad Pitt och amerikanerna porträtteras som härskarrasen. När den mexikanska hemhjäpen ska gå på sin sons bröllop och Brads karaktär får problem med att lösa barnvakteriet, tvingar han henne att stanna på sin post. Låt vara att han är stressad, men en annan lösning hade kanske varit möjlig. Det ligger lite som en skugga över det västerländska samhället att man inte kan uppbåda en syster eller bror, systerson eller brorsdotter, som kan ta över när en kris uppstår med barnpassning eller annat. Det är som om vi inte vågar nyttja varandra, inte vågar fråga. Vi är rädda för att bli satta i skuld och det är det värsta en västerlänning kan göra, stå i skuld. I Marocko sätter sig Brads karaktär åter över andra människor när han tvingar dem stanna ute i vildmarken för hans och fruns skull. Amerikanen blir som navet i hjulet och allt och alla ska vara honom till lags. Det fattiga landets resurser jämför han med sitt lands. Amerikanska politiker blandar sig i ärendet och anklagar summariskt  Marocko för  att  härbärgera terrorister.

Visst känns det igen.  Det som hade kunnat  vara  en enkel handling, att  ge hjälp  till en behövande, vilket  marockanerna gör enligt sina medel, försvåras på grund av maktspråk. Det amerikanska maktspråket. Detta finner man också då amerikaner  interagerar med mexikaner i filmen. Mexikaner som velat väl, visat på öm medkänsla, visat upp ett annat sätt att leva. Fast det kan ju inte gränspolisen veta som sedermera trakasserar, inte lyssnar, generaliserar. Och beter sig som härskarrasen igen, likt Brads karaktär och politikerna.

När kommer en önskan från amerikanskt håll att väckas för att ödmjukhet ska ges förtur i interaktion med människor från andra kulturer, kulturer man kanske inte förstår sig på? Och hur agerar de som arbetar med flyktingar och invandrare i vårt land?

I en scen tackar den hjälpsamme marockanen nej till bunten av dollarsedlar som Brad Pitts karaktär vill ge honom. Därmed visas Islams rätta ansikte - att en sann muslim ska hjälpa alla i nöd, och detta inte för egen vinning. När jag ser den scenen kan jag inte annat än undra vad  amerikanerna och  vi övriga i västerlandet har för värderingar. Ska vi köpa dem, som vill ge hjälp?


Dildouthyrning

Varför köper alla människor, främst kvinnor men också män, nya dildos för hutlösa priser? Min vän Fredrik ställde mig denna fråga och hade direkt svaret. De vet inte bättre. Fredrik satt där i den röda soffan på MB och log ett leende som krävde en fråga. Men jag behövde inte ställa den. Den blonde skåningen tog ett djupt andetag och kastade sig ut i en förklaring av läget. Kvinnorna och männen som vågar... använder dildo. Tillfredsställelse är allt i vår samtida kultur. Jag hummade lite, var ok med det som han sagt, men inte helt säker på hans syfte. Jo, sade han, det saknas en sida av dildoinnehavet och dildobruket... nämligen den ekonomiska eller den kostnadseffektiva. Varje sann hedonist vill känna lust, men inte olusten inför att bli av med en stor bunt med pengar. Helt i linje med detta ska jag alltså starta en internetsajt för dildouthyrning. Han slog ut med händerna. Jag gick ifrån hålmun... till asgarv på några hundradelar. Inte en min från Fredrik. Han fortsatte. En dildo som någon har köpt och inte tyckt om, den ligger ofta i någon låda eller i garderoben... och utgör alltså en oförbrukad  tillgång. Vad jag också önskar ge medborgarna, sade Fredrik, är en möjlighet att byta sina dildos. Min sajt ska alltså hyra ut och även vara en bytesmarknad för dessa njutningsattiraljer. Jag visste inte vad jag mer skulle säga, så jag skakade på huvudet och önskade honom lycka till. Dagen efter ringde Fredrik mig och tipsade om sajten www.dildorentals.se.

Exil på Storgatan

Det snöade lika jävligt då. Hade inte tänkt gå ut men hjärnkokaren ringde och på något sätt kände jag att det inte var läge att neka, det var ju skitväder och skitväder får människor att må bra, bli spirituella, närma sig varandra i kampen mot Det. Det var som om hela hålans population fått för sig samma sak denna onsdagkväll i februari och mitt vanliga väjningsbeteende höll inte. Jag gick bakom en seg sate, det knirrade i snön och den fan vänder sig om. Jag känner obehaget, går över till motsatta trottoaren, eller vad det nu kallas, drivan kanske. Traskar på med ett lätt leende på läpparna i alla fall, detta årstidens spel och gäck är bara att hylla, trots alla svordomar det för med sig. Ytterligare en sävlig jävel agerar kloss framför mig. Fan. Det är inte årstiden jag ska banna, det är skåningarnas ovana att ta sig fram i snö, tänker jag och byter på nytt sida av Storgatan. Mitt under bytande aktion försvinner friktionen från mina kängor, min kropp kastas upp i luften och bildar ett frågetecken över det som händer och sedan visar det sig att jag har nerver, känsel och svanskota. Vilda blicken och skriket, publiken ler i smyg eller låtsas ha dålig syn, kanske med blicken fäst på snöflingan bredvid mig. Dock frågar ingen hur jag mår. Väl uppe och med baksidan glömd tar jag mig över på krogsidan av gatan. En rygg jag känner igen, en rygg jag flytt, bildar en stod framför mig. Jag suckar, det knarrar, knirrar, personen vänder sig om. Möter hans blick, undviker att väja, väljer bort att byta sida. Hej, säger jag. Hej, säger han. Jag kan inte hålla mig, spyr ut ett galet skratt och han ler förvånat mot mig.

"Main street", lät häftigare när Mick, Keith och de andra stenarna spelade sig till "Exile on Main Street", min tillvaro täcker bara en väjande, halkande exil på Storgatan, i kvällslig skugga från kommersen.

Märklig utväxt

Märklig utväxt