När man skriver bra och långt

När man skriver bra och långt drar det inte så mycket intresse häråt, men när man är aktiv som fan, dvs är kvantitativ i sitt bloggande, och lägger in youtube-snuttar verkar det som om folk ser en. Precis som i vanliga livet då - när man tar av sig glasögonen och visar sexpacket får man folkets jubel men när man visar ett mått utav intellekt får man två fans, mor och far, om man har tur.

*L*

Recension Mariestads Export

Ja... lite vatten, kornmalt och humle, mer behövs det inte för att palatum(googla) ska få sitt. Även levern och magen njuter, för att inte glömma ögonen - det är vackert med guld.

Kram på sista april!

Krama nån som hatar




Det är värt en hel del att kärleksbomba någon som hatar ibland. Vad gillar ni det här klippet?
När du har spelat Smoke on the Water på någon musikaffär och blivit skrikt på, snart blir utkastad, krama då den personen ömt.

Guitar Hero no1

Bubba står just nu framför skärmen, han är inpluggad i Xbox med en låtsasgitarr. Nirvanas Heartshaped box gnisslar fram och Bubba är en gitarrgud, vilket gamle Kurt aldrig var.

Den främste av alla gitarrister lär vara Jimi, säger de som vet. Men Bubba rockar i alla fall fett, utan en droppe alkohol eller några andra droger än skärmen. Han äger, vad jag vet, inte heller någon hagelbössa. Han slår alltså både Jimi och Kurt.

Rock on! Vilken är din Guitar Hero?

Havets rom

(ur en sliten svart bok)
Havets rom till skillnad från nätter med sockerrörsdestillat -oliver, tomaten är halvgrön, ska så vara, samt en flaska från Navarra. Inget går egentligen ihop med mina utsagor - dubbla bottnar, budskap, komplexitet är arbetsamt ibland och i arbetet ingår lyxförmåner i ensamheten med syrsornas, cikadornas, väsande vässande. Vet inte vad de vill förmedla med sina ljud, kanske samma som jag med dolken den slöa mot bladen. Både jag och de vill bli vassare - vi har sovit för länge på dagen och vill ge natten egg i kompensation. Talar inte. 

Fiskpoesi

Jag skar av mina ögonlock för att alltid se
se det fiskar ser

Svart begär



Det är för lite franska bland alla american-lovers till svennar - men lite engelska klingar fram i den här låten bara så att en eventuell lyssnare inte blir helt avskräckt. Det gäller att närma sig andra kulturer varligt.

Arbetare, vem får kalla sig det?

Hej, bloggen. Jag har en fråga till dig: Vem får kalla sig arbetare? Är det någon som jobbar manuellt, typ en smed, eller kan det vara människor i serviceyrken? Om man har pluggat i 19 år av sitt liv kan man kalla sig arbetare då?
Eller handlar det om hur mycket deg man gör? Om jag gör sjutton lax efter skatt, är jag en arbetare då? Tänk på att jag har inga aktier, inga fonder, ingen bostadsrätt. Snälla, kan jag inte få kalla mig arbetare!?! Jag vill nämligen fira första maj på riktigt!

Och vad äter en arbetare på första maj? Jag ser fram emot recept.

Nattlig telefoni

Mellan kl0245 och 0545 varje lördag och söndag märks en viss slags telefoni. Det är nostalgikern som plockar upp telefonen. Jag har snackat med min polare Bubba om det och han verkar tycka att det är alkoholen man ska skylla på. Alltid är det alkoholen vi skyller på när något står ut i vår tillvaro. Till exempel när man sagt något alldeles ärligt en förfriskad afton. Då blir första försvar: Det var ett skämt, och nästa: Jag var full. Tänk om man vore nykterist - då skulle man inte ha samma deniability som jänkarna säger.

Vad skyller en nykterist sina sena samtal på?

Valborg = moralpanik

Hur var det egentligen när jag var femton år? Och hur var det när alla andra vuxna var i den åldern? Gick vi glatt till majbålet med våra föräldrar, kanske hand i hand, och struntade i att supa? Jag tror inte det. I vårt barrskogsblod finns ett sug efter att förtunna detta blod medelst vodka eller andra rusdrycker. Det går inte att komma ifrån. Varje Valborg oroas vuxna över tonåringar som ger sig ut på lämmeltåg och likt lämmlar störtar sig i fördärvet. Likt förbaskat överlever merparten av dessa tonåringar och de som inte gör det har sig själva att skylla - om man nu får vara hård i sitt resonemang. Ingen tvingar i unga människor sprit, men ändå resonerar vuxenvärlden som så att en femtonåring absolut inte förstår någonting om sitt eget bästa. Vad de inte vill förstå är att femtonåringen kanske vill uppleva något som skiljer sig från vardagen, på samma sätt som vuxna gör?

Tänk så här - en och annan tonåring kommer att må mycket illa under Valborg, men det kan vara en början till en insikt. De flesta kommer att överleva - vad bra! Och sist men inte minst - om alla vuxna gick ut nyktra på Valborg och pratade med de yra ungdomarna skulle en trygghet finnas när någon eller några mår dåligt.

Sedan att alkoholen förstör lite av deras utvecklingsbara hjärnor och outvecklade levrar... det är en annan historia.

Katastrof

Du är på väg till en anställningsintrervju och har just fått reda på att din före detta, som du precis lämnat, lagt sjuka bilder på dig i breven som sänts till alla företag du vill jobba på. Under din stiliga kostym pärlar sig svetten för du vet inte vad det är för typ av bilder och inte heller varför just det här företaget kallat dig på intervju. Ditt jobbsök är brett och därför får du försöka se bred ut när du sitter inför testpanelen. Det rostfria stålet i hissen på väg upp kyler ner och lugnar dig.

- Marcus Riesen... hmm... Är du släkt med chokladfabrikanten Riesen?
Den grånande mannen har lika grå, otolkbara ögon.
- Nej, det är jag inte. Inte vad jag vet i alla fall.
Din stämma låter säker till en början, men en lätt svajning får dig att svära inombords.
- Vi blev nyfikna på dig och din märkliga approach i ditt jobbsök. Inte alla lägger fram ett fläckfritt CV och toppar det med ett par extravaganta bilder.
Ett leende och ett skratt smittar av sig till de övriga åtta.
- Det är viktigt att stå ut. Jag har ju kommit så här långt, inte sant.
Deras blickar möts, de nickar och ger dig så mycket i alla fall.
- Varför vi har kallat dig på den här intervjun beror på att vi ville träffa en sådan människa som skickar bilder på sig själv liggandes på en gräsmatta iförd en svart kostym i impeckabelt skick, med alpinpjäxor på fötterna och mandomen utanför. Vi kan fortfarande inte få ihop de divergerande bilderna - å ena sidan en toppstudent på Industriell ekonomi, å andra sidan en pajas. Hjälp oss att förstå!
Allas blickar riktas mot dig.
- Jo, allt grundar sig i min förbannade före detta flickväns sätt att utkräva hämnd. Jag kan inte annat än att säga att det är jag på bilderna, men tanken var ju aldrig att de skulle komma ut. Jag var för övrigt bra i arslet då bilderna togs, om det är en förmildrande omständighet.
Panelen agerar som en enda kropp, en enda kropp med samma själ som plockar fram empatiöverskottet.
- Det är förmildrande omständigheter. Vi vill anställa dig.
Varken din hjärna eller ditt ansikte hänger med. Du hör, registrerar, men kommer inte med något svar.
- Du anställs för att underhålla personalen på vårt företag, en mycket viktig funktion. Vi ger dig ingenjörslön men vill fortsätta se dig utvecklas inom både fasta och rörliga medier.
- Menar du att jag ska bli fotomodell?
- Vi menar att du ska underhålla personalen i intern-tv. En mycket viktig uppgift i dagens företagskultur är att tillfredsställa sin personal på olika sätt. Du kommer synas mycket, men bara inåt. Ingenting kommer att spridas utanför företaget. Fortsätt att hålla oss och personalen underhållna och du kommer se feta bonusar betalas ut!
Du sväljer din stolthet och skriver under på något som skulle få varje sund människa att sparka bakut. Du tröstar dig med att det inte är mycket värre än att delta i Big Brother.


Vad önskar du just nu?

Om du fick en önskan just nu - vad skulle den vara?

Evigt liv för enbart dig? Finns några downsides där... när alla man älskar kolar runtomkring en...

Kanske en jorden-runt-resa? Jo, det skulle väl hålla ett tag både vad gäller upplevelser, bilder och minnen.

En BBQ med det vackra folket? Men ingen blir väl speciellt vacker grillad?

Att köpa hus

image6

Att köpa hus på Österlen är sannerligen inget lätt. Priset är högt för ett skjul med mögel och så säger mäklaren: Det har utvecklingspotential! eller Det finns lite att göra vid, men tänk på Läget!

Jag blir smått sjuk av dessa märkliga astronomiska prislappar och av dessa airheads till bimbos till mäklare. Mäklare är per definition giriga och ytliga. Om jag får ett barn och han/hon vill gifta sig med en mäklare - då kommer det bli annat ljud i skällan!

Ångest över sol och värme

Sitter här och smeker min dators tangenter och undrar om jag kan lämna henne för att gå ut i solen? Kanske tycker hon att det är ett alldeles för stort felsteg, ja, rent av en slags otrohet.

Ska jag stanna inne?

Österlent och skönt

Riktigt taskig ordvits... Jag brukar höja mig över sånt där, men, men... någon gång ska man dala i stilnivå.

image5

Den vackraste delen av landet?

Det är svårt att undkomma fakta. Det är vackert här på Österlen. Vad tycker ni?

image4


Chansar på två ibumetin

Jo, det är ju så, förstår ni, att... polarisarna, glaciärerna och annat vatten i fast form smälter och det mycket snabbare än vad experterna trodde förut. De vet inte riktigt vad som ska göras åt det hela mer än att det behövs släppas ut mindre växthusgaser från fabriker (som tillverkar våra kära prylar), bilar och flygplan.

Vet någon något man kan göra åt saken?
 
Jag själv chansar på att två ibumetin hjälper.

Stöddiga bokstäver

(ur en gammal svart bok daterad till anno 2003 och maj månad)
Första raden. Ungefär 5 tum, 3 1/2 ggr 5 tum bokstäver kan slåss om uppskattning här. Till en början vet de inte ens om varandras betydelse - de vill stå ensamma. Vokalerna är stöddigast. Ö står för sig själv med sina två kobbar rakt norr om, I skriker likt tinnitus att han vill vara i centrum, som ett litet barn. Att det är en bokstav av hankön syns på formen. A däremot är eftertänksam och förenlig med god smak, kan yppas och stå för sig själv utan att skämmas. "A. Vad gott". Perversiteternas U och Ö ger sig tillkänna i korta utstötningar och drar då till sig mången mans uppmärksamhet, samt några kvinnors. Vissa pojkar och flickor blir blyga bara av att se bokstäverna. Ansvarslösheten och klacksparken Ä tar sig själv på större allvar än andra, ja, tar ingen annan på allvar, medan O så rund och mottagande omsluter alla möjliga trevligheter och en måttlös förtjusning. Å är den falska förtjusningens figur, gärna med teatraliskt lyfta ögonbuskar som attribut, på papperet mindre än en flod/älv och större än en bäck, alltså lurig och meandrande i sitt uppsåt. E är det dumma boksavifierat och då fonemet ljuder nasalt blottas ett förvridet ansikte av utanförskap, det befängdas alienation. Y är ömsom yrt ömsom ynkligt, men ofta ursprunget en barnamun som låtsas skapa en bils framfart. Ynkligheten kommer sig av att vissa människor har svårt att uttala Y, varje självmedveten vokal ser till att kunna uttalas även i fyllan.

Ett alfabete

A  - alltid ett ah på tungan när en dryck av gyllene bubblor sänks ner genom strupen
B - begynner berättelsen, men kan stå som beteckning för något som inte är av högsta klass
C - citronsur gubbe eller kärring, svåra att lyssna till, lätta att höra
D - driver med debila och duktiga
E - evigt elände eller endast ett eller?
F - fritera, frossa, fertilt författarskap
G - girig, grinig, geggig självömkan
H - hämtar hjälten från slagfältet, hintar om en harmynt människa, en kluven tunga
I - ingenting är mer än ingenting om man tänker på det länge nog. En partners tänkta otrohet som inte finns, är ett exempel på detta.
J - jinglar för Jesus, Jupiter och Jenka - finns det senare kvar för 50 öre?
K - klockan klänger sig fast på armen, men tiden springer vidare
L - som en liten finger borttappad i lepra
M - " mera ba' ", mat, mmm..., Mexico
N - negering, nope, no, non, ne...pas, nej
O - otursam, olycklig, att få ett ord av o mot sig kan vara negativt men också o så oemotståndligt
P - plattor, pedaler, pattar och penis... en spjuver till konsonant
Q - qu'est-ce qu'il faut dans la langue suédoise pour mettre plus de mots sous q?
R - ränner omkring oberoende av risken
S - salvan bly skvätter i sanden
T - tursam träff får tält att rämna
V - vertigo, varför yr utan y?
W - waza?
X -XXX, Xerxes, Xanadu
Y - yngre än Lill-Babs, trots hennes namn
Z - zanax, zip, zilch
Å - ågren, åderlåtelse, å vilka dystra ord
Ä - ärlighet är en dygd, hur ärlig är du?
Ö - öl, öl och öl - de gyllene bubblorna,de gyllene bubblorna

Het tandhygien

Min gode vän M gick till tandhygienisten igår. Han har ett rätt komplicerat förhållande till tandläkare och dess likar. De önskar att M snusar mindre och han orkar inte höra deras sakliga ord som likafallt låter som gnäll. Han vill helt slätt att de ska utföra servicen han betalar för och det kan man knappast hålla emot honom. Förra gången han lade sig i en tandhygienists stol fick han en barbarisk behandling med endast manuella tortyrverktyg. Tandhygienisten var samtida med Järnladyn och lika bestämd, speciellt vid punkten: moderna verktyg är av ondo. När M satt sig upp och spottat en liter blod eller så fick han reda på att han hade tio "början till hål" och att han förutom detta kanske skulle behöva käkkirurgi. M slog sig in på en förskräckt tankebana: Var han tvungen att sälja bilen för att ha råd med ett sånt projekt? Vid det följande tandläkarbesöket visade det sig att han hade ett hål som behövde fixas, men inget av det andra som Järnladyn förutspått var sant. M blev lättad och förbannad på samma gång.

Igår hade han sett till att få en annan tandhygienist med motiveringen: "Tandhygienisten jag hade förra gången var totalt kass", vilket han exemplifierade med hennes feldiagnos. Den nya käftskraparen var en yppig kvinna eller snarare brud på, i runda slängar, 24 år. När hon ville komma åt i M:s gap bad hon honom lägga huvudet åt sidan och, faktiskt, fick han vila med pannan mot hennes byst. Det var till och med så illa att han kände hennes bröstvårta mot sitt pannfläsk. Han tänkte: Tror hon att det är jag som tryckt mig mot henne eller är hon medveten om att det är hon som ordnat det här läget? Ska jag försöka dra mig undan något för att undkomma kontakten? -  och gjorde ett försök, men hon föste tillbaka hans huvud för att få rätt arbetsvinkel. I den ställningen låg M och omvärderade tandhygienistkåren. De använder inte bara hårda verktyg för att plåga sina patienter, tänkte han och tyckte synd om sig själv.

Modeprojekt

Jag har kommit på ett modeprojekt som jag ska utföra inom den närmaste tiden. Ett projekt som kan tyckas osmakligt men utforskande. Jag ska pröva min flickväns kläder och se hur de ter sig på min kropp. I anslutning till detta kommer jag att uppmana påtittarna att poängsätta kläder och modell.

Finns det något ni skulle vilja se på?

World of Warcraft

Jag sitter i en svettig grotta till internetcafé med ungefär tio andra. De är grabbar, needless to say. Jag försöker förstå deras besatthet i små virtuella gubbar som springer omkring och försöker förgöra varandra i en värld i burken. Grabbarna skriker till varandra om sina snygga "kills" och delger viss strategi till polarna. Detta är boysen som kommer att ha massor av intressanta saker att diskutera med sin, högst eventuella, flickvän. Kan bara tänka mig hur det skulle vara att sitta brevid en av dessa charmanta herrar på en middag.

"Jag har suttit och lekt med mina WOW-gubbar ungefär 20 timmar den här veckan. Annars ligger man av sig vettu!"

"Och vad tycker du om IRAK-kriget?"

"Jo, de har feta Hummers där och amerikanarna har de fetaste gunshipen i världen. Tänk att springa runt med en Kalasnijkov under en sån - man skulle bara bli luft av hellfireraketerna!"

"Och att civilbefolkning råkar dö, sådana som inte har något med striden att göra, som bara vill leva sitt liv i trygghet?"

"Ja, det är ju synd förstås. Men på nåt sätt får de skylla sig själva. Man kan inte vara ute och knalla runt när jänkarna kommer, då ska man vara inomhus."

Eller vad tror ni att dessa dataspelande gnomer skulle prata om?

Sverigedemokrater

Jag har länge undrat över vilka människor det är som skriver upp sig själv på en medlemslista över Sverigedemokraterna eller bara röstar på dessa rädda stackare. Vad har de för upplevelser av möten med invandrare? Fick de inte tillräckligt med sötsur sås på sin kinamat? Smakade kebaben för starkt? Hade de svårt att förstå, blev rädda för, en uppjagad man vars sinnestillstånd kunde hänföras till något missförhållande, till exempel att denne inte fick komma på anställningsintervju på grund av sitt efternamn?

Kanske ser man som Sverigedemokrat de kulturella förhållandena bakom vandalismen i Rosengård. Vad låg det för kulturella förhållanden bakom min ungdoms vandalism? När rutor gick sönder, dörrar, väggar blev taggade?

Jag har klarblå ögon och är blond, reslig, vältränad - en arier kan man tycka, Sverigedemokratsmaterial tycker Jimmie. Men ack nej. Om vi slutar tro på att det handlar om individer med självständiga val som utför handlingar då kan vi lika gärna skaffa oss en Putin eller en Påve. Jag skriver aldrig under för något så perspektivlöst.

Istället skrev jag på för Svenska Afganistan Kommittén, som ger pengar till de som inte har några goda livsutsikter.

Något jag spyr över

En källa som kräk tas ur är för mig testosteron. Jag blir provocerad av att se alla spänniga jävlar som låtit testosteronet gå före vett och intellekt. Men det är inte dessa dumma jävlar som jag vomerar över mest. Nej, det är tjejerna som sätter ribban lågt som får ta detta. Varför kan ni inte neka machopuckona tillträde till era vaginor? Kan ni inte sätta upp ett IQ-test i porten? Eller i alla fall släppa lite på det obegåvade "I-love-the-bad-boy-who-will-give-me-a-black-eye-and-cheat-on-me"-stuket.

Ok. Jag har burit ett sexpack och jag har betett mig föga gentlemannamässigt i vissa lägen, men kom igen, det är därför jag vet vad jag snackar om. Grabbar med empatibrist, för mycket testosteron, en benägenhet att ta ut ilska på levande varelser eller döda ting, ska hållas kort. Ge dem inga fripass de inte förtjänar. Ladies, en bättre värld är möjlig. Gentlemen, var just det, gentlemän.

Men det är inte alltid skrattet..

...hjälper. Ta till exempel det här exemplet. Jag sitter lite lätt onykter på en kräftis. Äter smågodis. Skrattar. Får en bit i fel strupe. Börjar känna mig kvävd och undrar om det finns tillfällen man inte ska skratta. Magnus Bettnér tycker att man kan och ska skratta åt allt. Jag håller inte med, där jag börjar bli blå i ansiktet och undrar vad som händer vid tunnelns slut, ifall det finns en tunnel. En kollegas man rycker tag i mig, utför en mästerlig Heimlichs manöver. Jag lever, överlever och ler. Men inte skrattar jag.

Non-shopaholic

Det värsta när man ska ut och handla är när man har sin flickvän med sig och hon har glömt bort att man ogillar shopping. Istället för att snabbt gå in och köpa det man ska ha får man spendera timmar med att shoppa, som många kvinnors favoritsport heter. Man får skavsår på höfterna av alla byxor som åker på och av. Ens hjärna har ställt sig helt still, man har blivit en skyltdocka. Någon gång ska man hosta fram ett leende ja eller oftare ett lätt nej - det hör till.  Bäst vore om jag kunde säga nej och nyansera mig lite, men ett nej är ok. Man måste säga nej för att vara en god shoppare. För säger man inte nej tar ju shoppingen slut för tidigt och då har man ju inte fått dryfta sina motsatta åsikter om de olika plaggen och det är ju denna kritiska hållning till kläder som är det stimulerande.

Att jag inte fattat det?

Nu har jag så stora hål i jeansen att jag måste gå och handla ett par, men shoppa... nej, det får man mig inte till - det tar bort tid från livsnödvändiga aktiviteter som till exempel bloggande.


Kläder&rikedom

Jag har länge undrat om måttet på ens rikedom visas med mängden kläder man har i garderoben (och då måste man ju boka garderobsvisningar på samma sätt som bostadsvisningar).
Och jag har kommit fram till...

att det gör det,men man kanske inte någonsin får råd att sticka på en resa efter som pengarna är bundna i textilieaktier som inte går att sälja av.

Rik i kläder, pank kring den förste i varje månad...


Med öppna ögon

image3

Kanske dags att byta ut den artificiella vyn mot något ur naturen?

McDonalds

McDonalds har köpt in sig på alla våra bloggar. De vill ha en bra blandning av transfetter och andra fetter.

Men vad bra! Smaken blir säkert bättre med transfett och det är ju det viktigaste!


Imperfect peripheral stuff

(skrev den här för några år sedan, var själv tvungen att läsa den två gånger för att förstå den nu - för dig kan den tyckas dunkel, men det går att nå förbi det dunkla...)

A favourite movie leaving traces of people back-packing their way into other people's journeys. Smoke-rings make up their only marital plan as the days finger through papers. A premonition of the end of church-going, the first and final time, lounging inclined in that black box, never revealing why they went down. Propelled straight up, searching for that window in the sky, even a door would do if they couldn't steal their way into that after-bash.

The wrinkles in your forehead mourn the loss of the smokers and you can't look at an ashtray without weeping. Tears of sympathy as you waved "au revoir" not "adieu" to the coffee-cigarette dope-heads. Alone you sit at the place of honour piercing the future with your nails - pages of your time-manager constituted a whole, now they writhe a prolonged sunfeatherlike hand into its nothingness. The abyss of your noone's future is filled with water. A new sea, an ocean wells out, on which clips of your favourite movie has yet to be taken.

Grillchips

din näsa för mina tankar till grillchips
när du skrattar
ditt hår doftar nötter,
din andedräkt öl
nu behöver du bara sjunga
så är du en förfest

Joru serru!

Joru serru! Tiden har kommit för en tripp till Ystad, där vinarna sjunger mitt namn. Eller var det vindarna? 

Och vad har ni för er ikväll då? 

Bloggkartan - tips

Jag har placerat min blogg i <a href="http://bloggkartan.se/registrera/20781/simrishamn/">
Simrishamn</a> på bloggkartan.se

Ska det här funka, eller hur gör man för att komma med på bloggkartan?

Väldigt användarvänligt annars bloggkartan!

Livets början och slut

En ung människa är mer ett skal av samtiden än något annat. Allt samtiden har att spruta ut lackeras den unga människan med och visar upp ett, för tiden, snyggt skal. Ibland finns det sådana som inget fastnar på. Varken attiraljer för modets nycker eller skitsnack. Jag skulle önska att dessa ungdomar vore i majoritet. I deras händer skulle man kunna överlämna sig när de vuxit upp och blivit samhällets ledare eller läkare, sjuksyrror, undersköterskor, vårdbiträden. Eftersom de hypade jobben som modell, modeskapare, designer et cetera skulle ta färre människor i anspråk, så skulle de tidigare nämnda jobben vara välbesatta.

Tänk dig din mormor idag. Hon sitter i en lägenhet och har hemhjälp ett par timmar i veckan och du hinner bara hälsa på några gånger om året. Hon har det väl bra, tycker någon. Möjligtvis kan man med en kostnadskalkyl fastställa att hon har det ganska bra och med samma kalkyl ser man att samhället har det rätt bra också, som inte lägger ut värst mycket pengar på henne. Sätt dig själv i mormors lägenhet, i mormors gamla fåtölj. Din ålderdom. Ensam. Ensamt. Middag för en i hemmet. En vänlig hemhjälp kommer till dig ett par timmar i veckan, resten av tiden får du sitta och minnas det liv som gått och det oundvikliga slutet som är på väg. Kanske skulle du ha velat ha någon hos dig? Gärna någon familjemedlem - så fungerar det i de mindre utvecklade länderna, inte här i moderna självförverkligande Sverige - men i alla fall någon som kom och pratade med dig lite oftare. Tänk dig nu hur du tror att det kommer att se ut, hur du tror att människorna som ska ta hand om dig kommer att vara. Är det skalmänniskor eller kärnmänniskor?


Knark

Knark är ingenting för människor med illusioner. Knark är något för dem som tappat alla illusioner och måste ha hjälp för att finna dem igen.

Jag har massor av illusioner. Bland annat tror jag på solen, även om den också är grym.

Vapenkontroll

I den bästa av världar, det vill säga i USA, letar man nu en syndabock. Hur kunde Virginia Tech inte upptäcka Cho Seung-Huis psykiska problem innan? Problemet ligger hos skolan, inte hos myndigheterna som tillåter vapen i den utsträckning de gör. Det är inte vapnen, säger NRA, det är människorna som dödar.

Det finns nästan lika många vapen som människor i den bästa av världar. Kanske skulle man tvinga alla bära vapen för då kunde ju någon avvärja en massaker som den vi just fasat över. Det låter som en klok lösning, inte sant?


Om du är lat

Om du är lat ska du verkligen inte anstränga dig att vara något annat än just lat! Och därför ska du hoppa över Samhällets fiende nr 1:4 och läsa de korta inläggen därunder. Om du däremot är ambitiös, välartad, men i det välartade - lite lätt förbannad och upprorisk - då ska du läsa Samhällets fiende 1:4, men även de andra i serien, logiskt nog numrerade 1, 1:2, 1:3 - det blev en miss med 1:1, men men, eftersom du är ambitiös och välartad förstår du ändå.

Ha en god afton!

Samhällets fiende nr 1:4

Det är en sommardag, man märker det på folks pustande över värmen. Det är inte alla som förstår att detta är rätt dag för en resa, de flesta ger sig hän åt strandlivet. Karl Hird känner på sig att dagen stavas med D, att den kvalmiga kupén eller svettiga salongen kan lättas upp. Han har förstått detta sedan morgonljuset väckte honom alltför tidigt. Därför har han samlat på sig researtiklarna: gitarren, tandborsten, den blåvita SJ-bägaren i papp, frukostens bananskal, en pocketbok som någon lämnat på en bänk någon gång för honom att läsa, ett par hörlurar (ingen ipod, walkman eller någon annan ljudåtergivare), en kudde och ett par dyrt införskaffade skygglappar. Allt är nedpackat i hans gitarrfordral som stoltserar med olika klistermärken från olika länder och landsdelar. Speciellt ett märke är iögonfallande. Det är en amerikansk flagga med stjärnorna ersatta av dödskallar och de röda banden är en text som lägger ut jämförande fakta kring olika folkmord, där USA vinner statistiken. Dagen till ära har Karl klätt upp sig. Han bär en blå t-shirt och blå jeans, båda nyligen inköpta för under hundralappen på second hand-rea.

 

Han stiger ut på Tvärgatan, där några grannar få syn på honom och hemfaller till ihärdigt gloende. Karl lyfter sin imaginära hatt och bockar för de besuttna som sedan länge velat bli av med sin excentriske granne. Det måste påpekas att det inte är det lättaste att någon gång bli av med denne man. "Vad tycker ni om min stass?", ryter vår vän så att kärringen i den dyra klänningen hoppar till och in i sin mans famn. Karl bryr sig föga om några returer, men hör en slängas efter sig: "Du är packets president, du är träck!" Utslungade känns orden utstuderade och elaka, Karl beger sig nerför gatan, men har svårt att kasta av sig sin nya titel. Han smakar på orden: "Packets President, mmm... Packets President", vad ska jag tycka om det, funderar han, en sån fördomsfull satmara! Jag borde mata hennes jyckar med laxermedel, beställa tio prenumerationer av snuskblaskor i hennes namn. Skicka efter ett ton makadam, betalning via faktura, leverans direkt till hennes trädgård. Uppmuntrad av sina fantasier tar han åter sin nya titel i munnen: "Wij, Packets President, skulle vilja inbjuda Eder?", ett gapskratt rymmer ur honom och  skrämmer ett par barn som leker med en hund. Hunden skäller och springer iväg med sina småhussar. Karl går vidare, får strax syn på den bemedlade mannen han tjyvat på en flaska cognac i det förflutna. Mannen kommer precis ut från Gröna Skylten och har en påse livsvatten i rätt näve, som snabbt visar sig vara fel näve för den flyger därur och ett skumpande gitarrfordral lämnar platsen. Ingen griper in, vittnena är få och gamla. Mannen låter en suck lämna honom, vänder om, går in i porten till det dyra helvetet igen.

                                                                                                                                    

Den jublande nunan hos en som börjat dagen triumferande sitter på en joggande kropp som aktar ner till gående innan svetten sätter in. Fötterna mår bättre av gång, tänker Karl som tittar ner på sina Jesussandaler. Promenaden är inte särskilt lång, men han klarar inte av att hålla fingrarna borta från bytet, för det är han för törstig. Han synar flaskan, läser: "Zeltinger Sonnenuhr 9%" Han spottar nästan ut det han ser på etiketten och fortsätter: "Fy, fan, gubben har gått och blivit nykterist! Kärringdricka!" Men det är ju tämligen svalt ändå och han undrar hur korken ska hanteras. Han tittar upp och någon har placerat en restaurang där, enbart för hans skull. In träder han, åter leende, och servitrisen kan inte med att inte öppna hans flaska. Hon får en slängkyss på köpet. Karl svänger runt hörnet och tar två stora klunkar, ett ljudligt ahhhh visar att kapet inte var illa ändå. Korken åker tillbaka på plats och visslande Bron över floden Kwai styr han stegen mot stationen.

 

Han väljer destination på grundval av närmaste avgångstid, finner Stockholm som ett gott alternativ och har två minuter på sig att trippa ut till perrongen. Det råder en befrielse från långbyxornas förbannelse. Någon har hört hans bön om värme, det är rena fröjden att titta ut över resenärerna. Tåget tjuter i inbromsning och stannar. Karl är snabbt upp och inne i närmaste vagn av andra klass. Var sak har sin plats i Karls version av en resa. Han tar fram bananskalet först och lägger det prydligt på det lilla bordet för fyra, ännu har ingen tagit plats mittemot. SJ-bägaren finner sin plats, han sätter sig ner, kudden placeras bakom huvudet, pocketboken läggs i knäet och sist sätter han på sig skygglapparna och hörlurarna, vars sladd sticks ned i fickan. Vinflaskan står på golvet och gitarren ligger på hatthyllan, detta för att han inte vill dra till sig onödig uppmärksamhet. Dagen till ära är han slät i ansiktet och nyborstad. Om inte de djupa vecken talade om annat skulle han se ut som den 43-åring han är. I mörkret låter Karl ljuset skina över varför det är rätt dag att resa. För en gångs skull låter han bara den egna personen ta del av tankarna. Att resa en dag som är varm innebär mycken möda, närmast ett lidande och att var bland människor i outhärdlig värme eller bara lätt kvalmighet räcker för många att styra om stegen mot misantropi. Det är rätt dag att resa för den som undervisa i praktisk socialkunskap.

 

"Nypåstigna?" Ordet betyder en blandning av terror och barnslig förtjusning för Karl. Nu får han reda på om hans förklädnad håller, om konduktörens minne och pliktkänsla kastar honom av tåget, eller om det blandats godhet eller glömska i den uniformsbekläddes ämbetesförfarande. Han hör stegen närma sig, spridda: "Jag vill se rabattkort, tack?" och "Byte i" Det verkar vara en man av nit och Karl som sällan ängslar sig känner ändå ett bråkigt stegrande och galopperande i bröstet. Den där känslan av att någon tittar på en infinner sig hos vår pinade underhållare. Det dröjer, inga ljud hörs, annat än rälsens susning, vilket släpper på spänningen. Ett par steg nerför mittgången, och ytterligare ett "nypåstigna" skjuter igång tankarna hos Karl, hjärtat tar nu mer hälsosamma tag. Jag inleder med en mimföreställning, tar fram gitarren till "Give Peace a Chance" och avslutningen blir "Jag tror på sommaren", lyder planen. Under inväntande av dörröppning och ?stängning mimar han för sig själv. Det blir scener av sura miner, som sprider sig till gråt, hulkande som utmynnar i likgiltighet, nollnian som vrids ut i förvåning och sen gapande omvandlas till ett leende. Dörren öppnas och buller fortplantas i salongen för att dö med ett sugande slag.

 

Hörlurarna åker av, lapparna likaså. Karl går en sväng genom salongen, avfärdar ingen på grund av ålder eller sysselsättning. Människor i färd med att läsa sportbladet jämställs med de som fäster besatta ögon i tjocka volymers djup, tjuvtittare i fönstrets spegel behandlas lika med de som finner skärmen på datorn eller displayen på mobilen mest intressant. Alla ska de närmas, undantaget den lilla flicka som sover bredvid sin far. Han tränger på hos ett ungt par som verkar höra ihop fastän de knapprar meddelanden till varsin avsändare på sina små telefoner. Deras ögon finner hans ansikte, sedan varandras igen, mobilen avfärdas plötsligt. De säger ingenting, ansiktena är intetsägande, fast ögonen talar om att det sker något därbakom. Tjejen hittar till sitt leende först, men killen är inte sen heller. De följer symbolen för förvåning och till slut är leendet gemensamt. Utan ord och endast med ett ögonblink lämnar Karl deras blickfång. Man kunde tro att pöbelns fördomar skulle kasta spott över en gycklare, men inte, han möts av uppmärksamhet och varma leenden på alla platser. De svettiga armhålorna, de stinkande fötterna glöms bort, Karl väcker medmänniskan.

 

Gitarren ljuder. Karls röst hittar toner som om han inte gjort annat under de senaste tjugo åren. "All we are saying, is give peace a chance", rungar genom luften och efter flera repetitioner börjar några passagerare hänga med och Karl låter dem bygga på. Han vaggar fram och åter och börjar sedan sjunga på versen. De allt mer levandes handklapp växer i styrka och efter viktiga ords svingande möts de allesamman i ännu en refrängomgång. Tåget rasslar in i en stad under det att låten når sitt slut och applåderna ekar i vagnen. Karl bugar sig inte för mycket, utan ger istället sin kör en applåd och kör igång med "Jag tror på sommaren". Värmen växer, svetten har nu blivit deras livsvatten, de kokande skallarna ligger i samma skål och tåget bromsar in. Karl går mot sin plats, applåder igen, "En gång till" skallas, men han sitter nu i sitt säte, andas ut, boken i knäet, kudde under huvudet, ögonlappar på. De nypåstigna hasar fram i tystnad och suckar, men de anar ett tillflyktsmål, en sinnesstämning som kan bli deras. Salongen är sydländskt svenskt tjattrig och någon undrar vem som släppt ut lustgas.


Den Som Vet Allt Om Alla

Du känner honom. Framförallt känner du henne. Hon som inte ens blinkar utan bara rabblar upp en massa fakta om personen som precis gått förbi. Ibland har du undrat: Hur kan det komma sig? Men det är bara så att hon är en av Dom. Dom som använder en stor portion av sina vackra hjärnvindlingar till att hålla reda på all sköns skit om precis den där snubben, den där kärringen och att han har satt på kärringens hund som i sin tur har bitit brevbäraren som kilat stadigt med den där dokusåpakändisen - vilken då? Jo, hon du vet som du hånglade med på den där festen.

Och så står man där. Tänker: Är det henne det är fel på eller? SKA hon hålla reda på så mycket? Men så lägger man samman ett och ett och snart är ens sista undran innan man tar taxin till sjukhuset: Vilket ska jag oroa mig mest för, AIDS eller rabies?

Nämen, jag har alltid velat...

...skriva för ett så raffigt magasinförlag som Allers. Snart poppar mina idéer om fantastiska stickade kreationer upp, stolpar och maskor än hit och dit. Kanske skriver jag om en gammal kärlek som jag mött igen på äldre dar - hur lustigt livet kan te sig, ja, tillfälligheternas kel och kel igen. Eller kastar jag mig in i ett reportage om någon spådam och det viktigaste är att hennes historia bli berättad, inte att jag ifrågasätter någon slags trovärdighet.

Men nej, att Allers äger blogg.se ska ju inte behöva betyda någonting. Mästaren och Margarinet kan fortsätta med sin underström av ord.

Ett reportage om ett stickat raffset är kanske troligt ändå.


Elden

El fuego quema desde los labios
un aperitivo picante
sobre todo el olor de cigarillos ancianos
siempre en tu boca
pecado en la piel feminina
es que... siento un poco de azufre?

Le vent

Le vent me port à toi
les nides sont vides
autre part les aigles
pas en cherchant autre chose
que le frottant d'air
qu'entour les ailes

Runk Zerox

En kopia av en dag
ett flappande ur gylfen
blev det inte mer?

eller

Är innehållet oviktigt?
Är det bara att fortsätta
med stepp upp och ner
i gårdagens avtryck?

Nackskott

Över min nacke slår jag en volt
bara för att jag kan
över din nacke slår jag en knut
för att jag vill
över horisonten hänger jag repet
och öglan rycker tag
om dig som kan
om oss som vill
så dör ännu en dag

Solitude

alone in the sand
but the wind carries laughter
flags finding the breeze
dancing about
the joy of birds' flight
cutting up the sky
silverswords come flying too
writing down the past
they have passed
luckily I found you
the one who wants me
Solitude

En annan dag

En annan dag skulle jag ha gått upp tidigare, lyssnat till fåglarnas glada drillar, druckit något vitaminrikt istället för kaffe. En annan dag skulle jag ha kickat igång med lite arbete, sökt den där känslan av att man gör nytta.

Denna dags morgon lät jag nattens drömmar skrida, utan någon fog, över i dagdrömmar och nyttan var ringa eller ingen.

Att drömma sitt liv och leva sin dröm. Kan man göra båda?