Tunnelseende

160 räcker, kände jag när jag spände bågen, en SAAB, från Estocolmo med sikte på Simpan. 160 räcker för tunnelseende och allt smågodis i världen kan uppbådas och käftas utan att man rycker sig ur tunneln. Sömnen gäspade mot mig leende. Döden skrattade åt mig, tänderna var vita pinnar vid sidan av... Varför bromsa? För Mjölbypolisen? Nej, deras söndagskoll verkade bara vara en markering. Tänkte tillbaka på sommarens räd och omkörning av farbror Blå med Bruces passande orkestrering och viskande: "Mr State Trooper, please don't stop me" vädjande ur högtalarna.

Nej, jag stoppas aldrig. Ska aldrig stoppas och har aldrig stoppats. Skön vetskap. 160 räcker.

To the point, you jerk!

Jag har fått en uppgift. Att översätta en bok av Michel Hoeullebecq, hans Lanzarote. Enligt vissa människor lär man sig och löser sin uppgift bäst när man har roligt. För att pröva den tesen har jag i mitt översättningsarbete tagit hjälp av teven, internet och mina roligaste vänner. Alla tre ska försöka att få mig att skratta och känna mig väl till mods under tiden jag översätter. Helst vill jag att mina vänner ska stå som hejarklack över mig och ropa: "Go, Mork, Go!" för varje ord jag översätter. Teven ska alternera mellan The Simpsons och Californication. Internet får erbjuda en runda poker och youtube-klipp av sjuk art. Mitt i detta hedonistiska tempel ska jag utföra min översättning. Och Houellebecq skulle säkert tycka att en bj bara är inspirerande för textflödet.

Flyktsoda

Du sitter framför en uppgift av hög dignitet. Din förmåga att processa stora volymer av text till gripbara stycken att lägga fram som argument infinner sig inte. Platsen du ser som lämplig för ditt tänkande är istället förskolan, där det hör hemma. Vad göra? Finna en strand och sand i vilken du kan rota huvudet? Gå in på ticket.se och köpa dig paradiset? Eller smyga ut från kontoret, för att senare ringa chefen och säga att du är krasslig? Alla vägar ut representerar möjligheter, uppgiften däremot är markerad med Kains märke. För att använda ytterligare bibliska referenser kände du att du fick judaskyssen av chefen tidigare. Att ta emot ett arbete som närmast tar ens liv, kan inte vara arbetsskyddsenligt. Efter dessa tankar vinner alla tunna linor legitimitet att dansa ut på, speciellt om du kan göra det i tysthet. Ett stilla tassande.

För vem vill fly med buller och bång?

Är trött men kan inte sova - des pensées

1...2...3...Schtunk är underbara. Om någon skrattar för lite kan dessa provocerande clowner bli din räddning. Besök www.schtunk.se och se om de dyker upp nära dig. Om du är den som aldrig kollar på teater och tycker att det är pretentiös skit, se dessa politiskt inkorrekta snubbar och damer.

Pejlade in Hbg-PSV eller i omvänd ordning. Ingen frälsning av Larsson eller Omotoyossi. Synd.

Skriver en historia som kan bli något. Det smakar gott i själen. Men jag kan inte skriva OM historien, tyvärr. Inte annat än att jag skrattar själv när jag läser den. Novell kanske. Längre shite? Ingen tid till det nu, tyvärr.

Det lutar åt köp av stuga i skogen som ligger en kilometer från närmaste granne. Strunta i resorna i sommar och bara lyssna till skogens ljud, djuren, ens egna tankar. Någon som kommer för att hälsa på?

Åre väntar. På söndag stämplar den skitiga Saaben ut efter tunga 120 mil upp. Dippans bir och som skjuten ner för Skutan. Ravinens lätta anslag av Alp. Det fullständiga varandet i nuet och rörelsen. Zen, dude. Är innebandybenen tillräckligt starka? Ska jag få den sköna ladyn till att älska det jag älskar?

Talet till kvinnan

Du, kvinna, även om du skulle se ut som sju svåra år kan jag inte tänka mig ett liv utan dig. En medioker kvinna kan utan bekymmer fälla vilken man hon vill och sedan lämna honom gråtande. Du, kvinna, vem du än är, du är speciell även om du kanske inte är en helt unik snöflinga. Jag utbringar en skål och säger tack till dig, kvinna, som gör denna planet värd att skona, värd att inte spränga sönder. Glöm inte att ett leende mot en man kan få honom att göra vad du vill!

Två punkter

Det är vinternatt, men ingen tänker på det, ingen kyla stöter emot, men mörkret talar och däri under klippande av färggranna ljus finner två punkter varandra. Punkter är deras huvuden sedda långt ovanifrån, punkter som markerar ekon av ensamhet. Eftersom deras kommunikation är ögonblicklig och ordlös träffar hennes läppar hans, avståndet hejdar missförstånd.


Kunde vara jag

   Min lägenhet är inte stor, knappt inredd och inget att slänga ord omkring, men för att lära känna en person måste man se ramen i vilket konstverket befinner sig. Haltande metafor, eftersom det är konstverket som är det viktiga och ramen egentligen inte ska stjäla strålglans från det. I mitt fall kan man säga att varken ramen eller konstverket har någon vidare glans, men vi är båda u a, som det brukar stå i journalerna på sjukhuset. I alla fall, min lägenhet ligger i ett hus längst ner i en backe, utsikten råkar vara skog åt ena hållet och asfalterad gata och backen upp mot stan åt andra. Jag har ett köksbord av glas med svart konstläder- och metallstolar. Glasbord fyller en viktig funktion för man ser nämligen fotflirtar under den oljiga ytan. Köksluckorna är av femtio- eller sextiotals standardmodell, garanterat vita en gång i tiden. Spisen fungerar, kylen luktar illa men är ny, innehåller ägg, frukt, varierande förpackningar där stark senap är i majoritet. Under diskbänkarna har jag installerat musfällor; är en tursam jägare med fyra nedlagda byten.

   I vardagsrummet tillika sovrummet finner man ett par överbelamrade bokhyllor, bland titlarna märks: Koranen, Bibeln, Fittor av Juan Manuel de Prada, Tärningspelaren av Luke Rhinehart och Mästaren och Margarita av Mikhail Bulgakov. En blommig soffa, anskrämlig sak från förr, står mitt på golvet vid ett soffbord som bara är prytt med ett askfat med fimpar av märket Marlboro Menthol. Gardiner äger jag inga, till min mammas sorg, inte heller några krukor med grönt. Jag har ju lövskogen bakom huset att glo på när jag sitter i soffan. En gammal stereo står i hörnet på träparketten, skivspelarlocket täcks av cd-skivor med Ben Harper, Chet Baker och Primal Scream, samt andra otidsenliga artister. Det är svårt att hålla sig ajour med musik, speciellt utan TV och med ett ointresse för radio. Har hört om något som heter internet. Det ska finnas musik där också. Får tänka på det. En begagnad dubbelsäng flyter ut över halva rummet, nybäddad. Vad tidigare ägare gjort i den rinner in i mina fantasier om flickvänner och älskarinnor som vrider sig för mig när jag ligger där för att känna på mig själv.


Nattlig smekning

Hon ligger vaken, men natten har sedan länge varit ett faktum. Hon vet inte varför hon är vaken, kanske är det något som saknas? Utanför viner vinden och låter löven applådera det skådespel som ingen människa beskådar. Det magiska ljusets årstid har just inträtt i hennes späckade vardag. Mot alla odds har hon lyckats stjäla sig en del tid att attrahera det tidiga ljuset, dra på sig det vindstoppande stället och med det som segel kryssa fram genom landskapet.

   Under det tunga täcket finner den nyfikne att hon är naken. Känner man på hennes hud är den varm, närmast febrig. Undran stavas: är blodet upprört och i flöde sent denna natt? Resonanslådorna till rum sjunger inte ut något svar, någon inbrottstjuv verkar inte vara i farten som kvinnan spänner sig för. Möjligtvis kan någon ha brutit sig in djupt bakom medvetandet och rumsterat om i henne? Nej, allt är enbart spekulationer, sådant vi inte nöjer oss med. Hennes fingertoppar verkar rastlösa, fast av ett sådant slag att varlighet vägs in i rörelserna. Skåda hennes sköna ansikte vars drag visar på ansträngning. Ögonen är slutna, läpparna halvöppna för att släppa ut de allt tätare stötarna av luft. I en slags trance vinner hon omedvetet den telepatiska begåvningen och budskapet lyder:

?                                                                                                                                                                                                          .?

   Sömnen som tidigare flytt, flyttar tillbaka till hennes sovrum. Dunbolstren sträcker sig om henne som en mans famn. Timmarna verkar ha förpassats ur klockan för hon ser inga visare. I luckan utan tid vänder hon sig in i den mjuka tystnaden, vad som skett ger sken av att aldrig ha skett.


Hopp

Du väntar dig inget annat än början på en ny värld. Det gamla berör dig inte. Varför stanna? Natten lägger täta mönster om ditt ingenting, drar åt, kramar dig utan kärlek. Det är naturen. Naturen du förkastat. men trots din hjärnas kast landar du däri återigen. Kaos fanns innan du kunde stava till det, innan du trodde dig ha rätt snitt. Lägg dig nu ner och sluta dröm, det är inget annat kvar. Din styrka har aldrig mätts mot jämbördiga, bara mot dem du kunnat beströ med aska. Nu slår det tillbaka, utan glädje. Din sång tonar ut. Men vänta! En nödutgång! Du kan ta stegen ner, tillbaka i all misär ? den som fyller dig med lycka, ofta, ofta.

 

En annan väg möjlig. Hopp. Barns joller.


Samhällets död

Vi är individer utkastade som små öar. Inte längre samarbetar vi som myrorna för att bygga stacken. Samhälle - att tillsammans forma något alla är till godo, det är inte på ropet. Istället suger vi i oss våra individuella rättigheter och känner knappt, orkar inte, våra individuella skyldigheter som gör samhällsbygget starkt. Vad gör vi då istället? Pyntar våra små öar som ingen landstiger på, gör det i en shoppinghysteri som inte längre ifrågasätts utan är Det Enda Svaret. Vad gör din själ i en perfekt monter? Glänser som guldfisken som inte tar sig någonstans och atrofieras mentalt? Glömskan blir räddningen och varje dag ska levas likt den tidigarevarande.  Har du kvar en själ? Hur utvecklar du den?

Eller är du kanske ett stycke kött med färdigförpackade aftonbladet-idéer och dagens outfit?

Oj, förlåt. Nej, du hoppar över nyheterna och går direkt till nöje/mode eller sporten. Glömde visst det.