Tonårsfinnar

Tonårsfinnen är ett tillstånd då tonåringen själv är en finne på samhällets stjärt. Han eller hon gör sig förmer än vad han/hon är, likt en finne som får uppmärksamhet på kinden, men bara är något så banalt som en gul upphöjning. Finnen ger värk. Det ger tonåringen med - då man hör honom eller henne i en konversation om saker av samma vikt som luft på någon offentlig plats. Det värker i en för att man lider med dessa vilsna finnar, de kan inte, vet inte bättre, utan påverkas av allt som inte har någon egentlig betydelse. Exempel på detta kan vara att man anammar mobiltelefoni, in absurdum, med den senaste och dyraste modellen, men även annan ny teknik som ska göra livet till ett enda lättsamt mirakel - Praise the flatscreen! Fast datorn och de djupt sinnliga dataspelen kan ju berika en ung människa enormt. Det ligger många dimensioner i att använda en dator - ögonen, fingrarna och lite hjärna används... men alltid samma del. Utöver dessa prylar som ska uppta hela eller delar av tonåringens intellektuella förmåga kan man återigen lura honom och henne att modetrender är en del av hans/hennes jag. Lite kluvet där - att något som är i konstant förändring ska vara tätt förknippat med ens identitet, det kan ge ständiga identitetskriser. Idag är jag en låtsaspunkare för det säger H&M, imorgon är jag en trashslampa för det var innebörden av den saliga reklamen som jag tillber och på fredag är jag en glitterprinsessa. Inte märkligt att det värker i och av våra unga finnar - var ska de ta vägen? Och vem är det egentligen som vinner i detta överflödets spel? Vem är det som vill att de och vi andra ska köpa mobilen/konsolen/datorn/plattskärmen/kläderna?

Tonårsfinnen har inget att göra med:
"Acne är en inflammation i talgkörtlarna. Det orsakas av att talgkörtlarna producerar för mycket sebum (hudens fett). Porerna korkas igen av hudceller och fett, och bildar pormaskar. Bakterier i talgkörteln börjar då att bryta ner fettet, bland annat till fettsyror. Men fettsyrorna är starka och irriterande och kroppen försvarar sig med en inflammation. Acne uppstår.

De flesta talgkörtlarna finns i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Därför får man oftast acne där. Pormaskar, som består av talg, förhårdnader och cellrester, utvecklas inte alltid till finnar. Det är framförallt de pormaskar som inte syns på ytan utan mer känns som en knottrighet som är i farozonen."

Ber om ursäkt till de människor som har finsk nationalitet och bli förknippade med ett sådant känsligt ämne. Ni har säkert inte mer acne än andra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback